Úri utca 45 – a Zwack-otthon

1402.jpgAz Úri utca 45-ös szám a középkorban még két épület határa volt, a 18. században barokk stílusban újjáépített ház lépcsős homlokzata még ma is az eredeti elrendezést őrzi. Ekkor még bizonyára nem is sejtették, hogy 1932-ben − a ház újabb átalakításakor − az épület már egy magyar alkoholmágnás család otthona lesz.

A 20. század 20-as éveiben a palota már Zwack János, az Unicumot készítő gyár társtulajdonosának birtokában volt. Itt született fia, Zwack Péter 1927 májusában, aki a család zsidó származása ellenére katolikus neveltetést kapott. A Budai Ciszterci Gimnázium tízéves növendéke mellé házitanítót fogadtak szülei, mert a tenisz jobban érdekelte, mint a tankönyvek. Az Úri utcai otthon bentlakásos tanítója Tarján Jenő, későbbi nyelvészdoktor lett, aki a későbbi korok tudományos, társadalmi és politikai életének számos neves személyiségét oktatta. Egy városi legenda szerint Tarján doktorrá avatásához Zwack János kölcsönzött neki frakkot.

A palotát a család az 1944-es zsidóüldözés idején elveszítette, Zwack Péter pedig, miután 1947-ben ifjúsági teniszbajnok lett, apja tanácsára külföldön próbált szerencsét: Milánóban, majd New Yorkban tanult. Azt beszélik, az amerikai porszívóügynöki léttől csak a balszerencsének tűnő szerencse mentette meg: nem indultak az eladni kívánt szerkezetek. Így Zwack visszatért a családi üzleti vonal jól jövedelmező iparágához, a szeszhez, ahol gyors karrier várt rá. Élete középső szakaszát Amerikában, majd Olaszországban töltötte.

1988-ban tért haza, nyolc gyermekéből hármat hozott magával, s bár az Úri utcai palotába már nem költözhetett vissza, bizonyára kötődött hozzá, ugyanis három házzal arrébb vásárolt családjának új otthont. 2008-ban Budapest díszpolgárává avatták.

Forrás:
Sárközi Mátyás: Vérbeli várbeliek, Kortárs kiadó, 2010.

Fotó:
Az épület az 1950-es években
http://budavar.btk.mta.hu/hu/utcak-terek-epuletek/uri-utca/152-uri-utca-45.html