Hollós kapu, Koldus kapu

hollo.jpgA koldusok egykori gyülekezőhelyén ma Mátyás madara néz le ránk.

Az sem mindenki előtt ismert, hogy merre található a Hollós kapu a Budai várban. Az meg még rejtélyesebb, hogy mi köze a Koldus kapuhoz.

A Corvin Mátyás hollójáról elnevezett, kovácsoltvasból készített bejárat a budavári Palota A-épületének Krisztinaváros felé néző sarkán található. A középkorban ezen a területen állhatott a Koldus kapu. Evlija Cselebi török világutazó, történetíró így mesél róla Utazások könyve című munkájában: „tölgyfából készült nehéz kapu-bálványokon forgott, és a Dilendzsi kapuszu, Koldus-kapu nevet viselte, valószínűleg azért, mert a várbeli börtönökben őrzött rabok, koldusok itt gyakran megfordultak és talán koldulhattak is.”

kolduskapu_hollos_kapu_2.jpg

A középkorban a Zsigmond király Friss-palotája előtti előudvart hatalmas fal zárta el az északi résztől. A török hódítás éve, 1541, után az ebben a falban nyitott Koldus kapun keresztül lehetett belépni a palota területére.

A királyi palota Ybl Miklós vezette átépítésekor az új északi szárny Szent György téri oldalára díszes főbejárat készült, amit a középkori Koldus kapu helyén alakítottak ki. A bejárat gazdag díszítésű, neobarokk kovácsoltvas kapuját és a két oldalán lévő egy-egy kis gyalogkaput négyoszlopos kolonnád fogta össze. Az egykori impozáns bejáratot Budapest második világháborús ostroma letarolta, majd 1960-ban nyom nélkül lebontották. A helyén a mai Hollós kapu áll, ami Vadász György alkotása, és 1995-ben készült el.