Minek nevezzelek? Avagy a Budai vár és elnevezései

Éljünk Budapesten vagy másutt, lakóközösségek tagjaként hajlamosak vagyunk életterünk bizonyos elemeit, utcákat, tereket, városrészeket becézett vagy ragadványnevekkel illetni. Összevonunk, egyszerűsítünk, minősítünk, gúnyolódunk. Az új nevek gyorsan gyökeret eresztenek a köztudatban, sokszor még a közigazgatás is magáévá teszi azokat. Ennek a szokásnak a Budai Vár alanya is, meg nem is. Modernkori gúny- vagy csúfneve ugyanis nincs, és talán nem is volt soha, csupán egyszerűsített névváltozatait ismerjük. A Vár és környéke hivatalosan Budai Várnegyedként hivatkozott, így jegyzi otthona, az I. kerület, és így szerepel a világörökségi listán is. Ezt az elnevezést egyszerűsítik tovább − a lokalizálás szándékával − Budai Várra az úti beszámolók, a turisztikai kiadványok, a Budapesten kívül élők és a „kívülállók”.dsc_4150_tom.jpg

Aztán persze ott vannak a helyiek, akik ereiben a Duna folyik, ők nem a budai Várba járnak szombat délután, csak a Várba. „A vár”: így, pőrén, jelzők és más földrajzi vagy várostörténeti utalás nélkül. Mert Budán, de még Pesten is a Budai Várnegyed szőröstül-bőröstül egyszerűen csak Vár, beleértve a történelmi városrész egészét.

A köztudat névadási szokásrendje persze a praktikumot sem nélkülözi, hiszen a kapcsolódó jelenségek felcímkézése is lényegesen egyszerűbb a vár előtag visszatérő használatával. A Budai Várnegyednek otthont adó magaslat a Várhegy, gyomrában a Váralagúttal, utóbbit egyébként az útikönyveken kívül valószínűleg senki nem hívja így, ahogy a Várbarlangra is inkább Budavári Labirintusként gondolunk. A várat és környékét járó – mára stílusosan török gyártmányú − BKK-járatokat viszont csakis várbuszként ismerjük, de a Sikló már a budavári előnevet viseli. Fenn és lenn szembenállását szerencsére ma már csak nevében élezi a Várfok és a Váralja utca kettőse. Várkertként pedig az egykori királyi díszkerteket emlegetjük, melyek nyomait ma már az újranyitott Várkert Bazár őrzi.

Végezetül: a várat sportolás céljából látogatók is élen járnak a szóalkotásban, a vár utcáit érintő kocogás ugyanis a „várfutás”, de sporttevékenységként ajánlott lehet a rendszeres „várba járás” is.