Egy szobor, amelynek a hátát látnia kell

2_maria_szobor_s.pngA budai Várat felszabadító Mária, a karjai között lebegő kisdeddel, a Várkert Bazár fölül néz a Dunára.

Lélegzetelállító látványt nyújt Mária négy méter magas szobra a budai Vár déli kortinafalán. A kezei között a kisded Jézust tartó Máriát Mátyássy László szobrász álmodta bronzba, 2013-ban került a helyére. A felállításához szükséges 60 millió forintot összegyűjtő Immaculata Alapítvány különleges jelentőséget tulajdonít az alkotásnak. Mint honlapjukon írják, „a szimbólum – anya gyermekével – egyetemes, mindenki a magáénak érezheti. A helyszín kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a jelkép és üzenete mindannyiunk számára elérhető legyen. E műalkotás, koncepcióját és stílusát tekintve hidat képezhet a vár legkorábbi emlékei és korunk művészete között.”

1_maria_szobor_s.png

Aki a budai Várba eljut, annak ezt a szobrot látnia kell hátulról is. Merthogy Mária Pest felé tekint le a Dunára, így arca csak a másik irányból, alulról pillantható meg. Pedig a háta mögül, a kortinafal keskeny járószintjének végéből nyíló panoráma, az egyik legszebb az országban. Néhány éve a várfal ezen része gyakorlatilag megközelíthetetlen volt, mára a Várkert Bazár rekonstrukciójával, a Várkert liftek és a fedett mozgólépcső elkészültével a Duna szintjéről fél perc alatt feljuthatunk ide (Zöld lift a Várkert Bazár déli palotáktól, mozgólépcső, Barna lift 2. emelet).

3_maria_szobor_felallitasa.jpg

A szobor 2013. november 9-i felállítása (Fotó: Mariaszobor.hu, Felvégi Andrea)

Mária és Budavár kapcsolatához egy legenda is fűződik. Eszerint amikor IX. Ince pápa elhatározta, hogy kiűzi Európából a törököket, elküldte Márk atyát Magyarországra, hogy lelkesítse a magyar hajdúkat és az egész Európából összesereglett csapatokat. Márk atya elmesélte a harcra készülőknek, hogy megjelent neki Szűzanya alakja és támogatást ígért. A hosszú ostromban a törökök sokáig tartották a várat, aztán egy falszakasz leomlott, előtűnt egy Mária-szobor, amelyet jóval korábban épp a törökök elől rejtettek el. „Egy óra múlva Buda felszabadult” – írja Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a szoborhoz írt üdvözlőjében.

Rejtélyes szobor. A turisták, idegenek, osztálykirándulások nézelődő ifjoncai értetlenül nézik. Arca nem látszik, felirat sem segít magyarázni, mi magasodik a vár fokán. Gyönyörű, de időnként azért megfordulhatna egy közös fotóra.