Liszt a Várban (I.)

82336.jpgA Vár kultúrtörténetében nyüzsögnek a zseniális tehetségek. A zeneszerző és zongoraművész Liszt Ferenc, a magyar zenei örökség megkerülhetetlen alakja azok közé tartozik, akinek bár otthona nem volt a Várban, mégis gyakran megfordult a várnegyedben.

franz_liszt.jpgKöszönhető mindez leginkább annak, hogy Liszt tagja volt azon művészi körnek, amely az uralkodói osztály és a legfelsőbb körök kulturális szórakozásában részt vállalhatott. Liszt bejáratos volt a Budavári Palotába, mely látogatásai idején amellett, hogy nádori rezidenciaként működött, a Pestre látogató királyi családnak is otthont adott. A zeneszerző életéből napra pontosan ismerünk olyan dátumokat, amikor zongoratudásával az udvart volt alkalma elbűvölni. 1869. április 25-én ebédre várták, majd Erzsébet királyné előtt zongorázott. Néhány évvel később, 1873. november 28-án részt vehetett a Ferenc József trónra lépésének 25 éves évfordulóján rendezett audiencián és az azt követő királyi fogadáson, majd Konstantin Hohenlohe herceg lakosztályában vacsorázott és zongorázott. 1877. január 21-én újabb formális, udvari esemény vendége volt.

A királyi családdal való kapcsolatában Liszt életének talán legfontosabb momentuma az 1867-es, koronázási ceremónia során ráháruló zeneszerzői szerep. Ferenc József engedélyével ugyanis – a bécsi, udvari karmester helyett − Liszt komponálta az ünnepi misét, és a karzatról meg is hallgathatta annak előadását, vagyis részt vehetett a Mátyás-templomban megrendezett szertartáson.

82641.jpg

Liszt a királyi rezidencia mellett a Sándor-palotának is gyakori vendége volt. 1867-től Andrássy Gyula miniszterelnök vette birtokba az épületet, estélyeinek állandó szereplője volt a művész, aki többek között Andrássy gróf unszolására költözött haza, Budapestre. Liszt Ferenc Andrássy után is szívesen látott vendége volt a Sándor-palotának, Lónyay Menyhért, Szlávy József és Tisza Kálmán meghívására egyaránt megfordult és zongorázott a Szent György téri épületben.

Forrás: Watzatka Ágnes: Budapesti séták Liszt Ferenccel, Helikon kiadó−LFZE, 2011.

Képek forrása:
1. Fortepan.hu, a Sándor-palota (ekkor Miniszterelnöki palota) tükörterme. A felvétel 1890 után készült. A kép forrását kérjük így adja meg: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.116
2. Wikipédia
3. Fortepan.hu, Szent György tér, Sándor-palota, ekkor Miniszterelnöki palota. A felvétel 1894 körül készült. A kép forrását kérjük így adja meg: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.012