Fel a Várba! – A Murad pasa lift

2_murad_lift.pngTörökök mindenhol

Lábánál parkoló található, első emeleti kijáratánál az 1686-os ostrom emlékei. Eldugott gyöngyszem a Bécsi kapu mellett.

Az Anjou-sétánynál, Murad pasa tornyánál található a budai Vár legészakibb felvonója, a Murad pasa lift. Teljesen új konstrukció, korábban az északi falgyűrűn nem volt lift. Tavaly május 22-től szolgál, 120 millió forintba került.

Megépültéig északról egyedül a Bécsi kapun át lehetett a polgárvárosba jutni. E miatt kijelenthetjük, hogy a Murad pasa liftre égető szükség volt, még akkor is, ha a Vár felvonói közül talán ez küzdi le a legkisebb szintkülönbséget. Itt a várfal magassága csak pár méter.

1_murad_lift.png
Érdekessége, hogy belsejét méretes tükör díszíti, amelyet a várossal szemben helyeztek el, így utazás közben a budai dombok visszatükröződő látványában gyönyörködhetünk. A lift lábánál a Lotharingiai Károlyról elnevezett kis park, pár lépésre a nagy parkoló, vagyis a Vár északi részének megközelítése tényleg innét a legkényelmesebb.

3_murad_lift_1686_lobogo.png

A felvonót Kara Murad pasa janicsáragából lett nagyvezírről nevezték el (ez az Oszmán Birodalomban a szultán utáni második legfontosabb pozíciót jelentette), aki 1650–1653 között volt Buda első számú vezetője. Az albán származású Murad nevéhez fűződik a Vár szinte egyetlen olyan szilárd vallási épülete, a Murad pasa dzsámi, amely teljes egészében muzulmán pénzből épült. A róla elnevezett toronyban eredetileg kazamaták voltak, a 18. századig a Bécsi kapu melletti kis rondellának hívták.

4_murad_lift_tabla.png

A lifttel egyből az Anjou sétányra érünk, közvetlenül a Levéltár és az Anjou Residence épületeinek lábához. Innét pár lépcső, és a Kapisztrán téren bukkanunk ki. Az Anjou sétányon nyugat felé indulva a Hadtörténeti Múzeumhoz lyukadunk ki, innen néhány méterre Abdi Abdurrahman pasa síremléke fekszik. Felvonónk mellett zászló lobog, alatta emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy 1686. július 27-én e helyütt tűzték ki újra, majdnem másfél évszázad után, a Várra a magyar lobogót.