Középkoriként újraépített szecessziós mellvéd

tower_in_the_buda_castle-1.jpgA budai Vár egyik legjellegzetesebb tornya helyén a Buzogány-torony a második világháború befejezéséig egy szecessziós stílusú mellvéd állt. Ezt a világháborút követően újították fel, ekkor alakították ki a középkori stílusát.

A Buzogány-torony jellegzetes tornya a Vár Tabánra néző oldalának, mintegy társa Karakas pasa tornyának. A Vár déli zárófala sárkán, a Ferdinánd-kapu mellett található. Jellegzetesen vékony, magas, henger alakú testén helyezkedik el a lőrésekkel ellátott, fazsindelyes fej, a terasz, ettől buzogányszerű az építmény. A torony jelenleg nem látogatható, bizonyos médiumokban létrejött hirtelen népszerűség növekedése akár annak is szólhat, hogy a középkorias épületet a szocialista érában hozták létre.

budapest-i-kerulet-budai-var-buzogany-torony-_15.jpg

A második világháború befejezéséig helyén egy jóval alacsonyabb és szélesebb, nagyjából a várfal magasságáig nyúló, szecessziós stílusú mellvéd állt. Az ostrom idején alaposan megsérült. A restaurálásakor fedezték fel középkori magját. Erről a későbbi századok ráépítéseit leszedve, megmagasítva hozták létre a középkori formájú, ám valójában alig fél évszázados tornyot. Az eredeti mag valószínűleg Zsigmond idejében keletkezett, barokk metszeteken látható egy vaskos, kúp formájú épület.

Belsejében csigalépcső vezet a teraszra. Látható a Jókai Mór regényéből készült nagy sikerű film, a Kőszívű ember fia ostromjelenetében is.

buzogany_koszivu_ember_fiai.JPG

A jelenlegi állapotot ábrázoló kép forrása: Wikipédia
A második világháborút megelőző állapotot mutató fotó forrása: egykor.hu; a Buzogány-torony feltárás előtti állapota, 1900-ban | Forrás: Vasárnapi Újság 1900 25. | Fotó: Divald Károly
A kőszívű ember fiai című filmből származó kép forrása: Youtube, A kőszívű ember fiai - filmelőzetes