Fel a Várba! – A Gránit lift

Hosszú lépcsőzés helyett a Gránit lifttel egyből a Vár polgárvárosának szívébe, illetve egy csodás panorámát nyújtó sétányra juthatunk.

A Krisztinaváros felől, vagyis nyugatról, a Várba jutni felettébb problémás, ez köztudott. A turisták gyakran el is tévesztik az utat: a Tabánban, a Naphegyen bóklásznak, reménytelenül, aztán egy idő után felvilágosítást kérnek egy helyitől, mégis, hogyan kerülhetnének át a közeli Várhegyre. Ezen a ponton aztán az őslakosok is leblokkolnak, gondolkodnak egy sort, mert nem is olyan egyszerű elmagyarázni egy idegennek az utat.

Nyugatról a legtöbb várbajáró a Gránit lépcsőhöz jut, ugyanis a Lovas útról ezen a lépcsőn egyből a Szentháromság tér szomszédságába, a Tóth Árpád sétányra, a Vár egyik fő közlekedési tengelyére érhet. Ez egy népszerű feljutási pont, bár van egy hátránya: valóban mászni kell, hosszú az út, sok a leküzdendő lépcsőfok.

Ezen a gondon segített a nemrégiben átadott Gránit-lift. A Vár legújabb felvonói közül ez a legkisebb, nyolc embert képes egyszerre szállítani, míg a Murad és az Iskola lift 13 személyt. Olcsóbb is volt a megépítése, az említettek 120 milliós tételével szemben mindössze 90 millió forintba került. A lift alkalmas babakocsi és kerékpár szállítására is, az önkormányzat a vandálok elriasztására térfigyelő kamerával szerelte fel.

A liftből kilépve, a Tóth Árpád sétányról csodás kilátás tárul elénk: Krisztinaváros, a Vérmező, Buda hegyei, dombjai.

Szerethető lift, sokan használják. Hogy mekkora szükség volt rá, jól mutatja, amikor tavasszal egy ideig nem működött, egyaránt hiányzott a kisgyerekekkel érkezőnek, a turistáknak, és az időseknek is.