Filmek a Várban - Spectral

Tankok az Oroszlános udvarban

1_filmek_spectral_061.pngSzétlőtt falak, meredező ágyúcsövek: egy amerikai filmes produkció jóvoltából két éve a háború költözött be a budavári palota udvarára.

Két éve tankok dübörögtek a budavári palota Oroszlános udvarán, szétlőtt falak meredeztek mindenütt. Fegyverek, felfordított autók. A múlt köszönt vissza, 1945 ostroma? Nem, inkább a jövő: 2050. Szerencsére csak egy amerikai filmes csapat díszletépítői változtatták háborús helyszínné Buda ékességét.

2_filmek_spectral.png

Egy nagy költségvetésű hollywoodi produkció, a Spectral nyomában járunk a Várnegyed falai között. A jövőben (valamikor 2050 táján) játszódó amerikai fantasztikus film, a Spectral a tervek szerint idén augusztusban érkezik meg a magyar vetítőtermekbe. Két éve, 2014 októberében három hétig a filmesek a palota Oroszlános udvarán forgattak. Egy hétig építettek, egy hétig bontottak, közte pedig egy hetük maradt a jelenetek felvételére.

Az udvar kövezetét 1200 négyzetméteren súlyos vaslapokkal fedték le, hogy a háborús jelenetek kedvéért érkező tankok össze ne törjék. Az örökségvédelmi hivatal munkatársainak szakértő részvételével zajlott a forgatás, nehogy kár essen az épületben. Az Oroszlános kapu másolata műhabból készült el, ezen imitáltak lövésnyomokat a díszletezők. Az udvar közepére szoborcsoport került: oldalán lovasokkal, a csúcson szárnyas angyallal. A film főszereplője Bruce Greenwood lesz, akire talán a leginkább Star Trek-filmekből emlékezhetnek a rajongók, rendezője az elsőfilmes Nic Mathieu.

Fotó: nullahategy.hu