Európa zöldje a vár alatt

dscf9922.JPG

Athén, Ankara, Bonn, Bukarest, Hága, Valletta, London, Monaco, Moszkva, San Marino, Szófia, Varsó, Madrid, Andorra la Vella, Brüsszel, Luxemburg, Stockholm etc. Gondolnánk, hogy a fenti városok és jellegzetes növényzetük mind képviseltetve vannak a Várban, illetve annak közvetlen szomszédságában, a Bécsi kapu melletti várfal tövében?

terkep.jpg

Az Európa-lig06_europa_liget_avatas_5_zoldkalauz_hu.jpget az újabb várbéli vagy várközeli kertek közül való, de azért arra bőven volt ideje az ide telepített facsemetéknek, hogy nagyra nőjenek, és magukra öltsék az eltelt idő nyomát. 

1972 szeptemberében ültettek ide fákat Európa (akkori) fővárosainak polgármesterei, innen ered a kontinensünkre utaló elnevezés. Az ünnepi apropó Pest, Buda és Óbuda egyesítésének közelgő évfordulója volt, valamint a főváros centenáriuma alkalmából rendezett kongresszus, amelyen 29 európai ország képviseltette magát. A városvezetők olyan ritka fafajtákat hoztak magukkal, amelyek saját országukban honosak, vagyis az ottani éghajlati viszonyok között érzik magukat igazán otthon, de a budapesti klímát is jól tűrik. Hárs, berkenye, juhar, kőris, törökmogyoró és díszcseresznye is került a ligetbe.

01_europa_liget_avatas_zoldkalauz_hu.jpgNos, néhány közülük mégsem viselte jól a Duna-menti levegőt: Madrid, Andorra la Vella, Párizs, Luxemburg, Brüsszel ás Párizs zöldjei idővel kipusztultak, de 2011-ben a park teljes körű felújítása során pótolták őket. A városok nevét a facsemeték előtt elhelyezett mészkőlapokra vésték, hogy az utókor is rácsodálkozhassék, milyen széleskörű az európai összefogás, és milyen jól él nálunk Monaco örökzöldje vagy a szófiai törökmogyoró. Ma már olykor nem is egyszerű feladat visszakódolni, hogy melyik fa mely város adománya, az idő ugyanis keményen megviselte a feliratokat.dscf9931.JPG

A területet egyébként néhány évvel a kongresszus előtt, még 1969-ban parkosították Csorba Vera tervei alapján. A ligetben lakik egy bronz mackó és róka párja is, ők nem Európából érkeztek, magyar földön születtek, Mugsch Gyula 1934-es alkotása az első parkosítás során került át a hetvenes évek Európa ligetjébe, amelyet az I. kerület ma már inkább Európa Park néven szeret emlegetni.

dscf9928.JPG

 

Forrás: zoldkalauz.hu, Budapest lexikon, budapest.hu

Fotó: saját

Korabeli fotó: zoldkalauz.hu

Térkép: Google Maps